Blog

Het beste van het Poolse Poznań!

By 16 november 2021 december 30th, 2021 No Comments
3 minuten leestijd

Een te gekke bestemming voor jong & oud, koppels, families of vrienden. Heel verrassend én nieuw bij Tripprs: het Poolse Poznań! Cultuur, geschiedenis, architectuur en culinaire hoogtepunten komen hier samen. Authentiek, maar ook helemaal hip.

Poznań ligt tussen Berlijn en Warschau en is één van de grootste en oudste steden van Polen. Toch hebben maar weinig mensen ooit van deze stad gehoord. Zonde! Er is namelijk heel veel leuks te zien en te beleven. Zo is hier onder andere de oudste kathedraal van Polen te zien en heeft Poznań één van de mooiste kleurrijke pleinen van het land. Daarnaast zijn er geweldige restaurants met lokale specialiteiten en bijzondere musea te vinden. En niet te vergeten: het grootste overdekte watercomplex van Polen!

Poznań is een te gekke stedentrip als je weinig tijd hebt maar wel veel cultuur wilt opsnuiven!

Het centrum van Poznań

Net als veel andere Poolse steden heeft Poznań een prachtig centraal marktplein, het Stare Rynek, ofwel de Oude Markt. Dit plein is het derde grootste plein van heel Polen. Rondom het hele plein vind je kleurrijke historische panden die na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog in ere zijn hersteld. Op de Oude Markt van Poznań staat ook het prachtig versierde stadhuis, waar je snel genoeg de mechanische geiten zult ontdekken. Deze bijzondere geiten zijn écht het symbool van de stad! Nieuwsgierig naar de legendes die bij deze dieren horen? Vraag de locals om hun versie van de legende.

Daarnaast zijn er ook indrukwekkende, oude ambachtshuizen te vinden ook wel de Domki Budnicze genoemd. Aan het plein liggen ook verschillende gezellige terrassen waar je kunt neerploffen na een dag door de stad struinen. Ook het Ratusz Poznański, het raadhuis van Poznań, ligt aan de Oude Markt. Ook de binnenkant van het raadhuis is de moeite waard. Tegenwoordig is het stedelijk historische museum van Poznań in het Raadhuis gevestigd. 

Verrassende hoogtepunten in Poznań

Naast cultuur, natuur en geschiedenis kun je ook heel goed culinair genieten en ontdekken in Poznań! Foodies kunnen hun hart hier ophalen. Probeer de lekkerste Poolse pierogi, ook wel Poolse dumplings. De originele pierogi worden gevuld met cottage cheese, aardappel en ui, maar tegenwoordig zijn er allerlei heerlijke vullingen verkrijgbaar. 

Een ander, bijzonder culinair hoogtepuntje is de croissant. De zogenoemde St. Martin’s Croissant is super beroemd in Poznań

St. Martin, ook wel Sint Maarten (11 november) is een bijzondere dag in deze Poolse stad: de Poolse onafhankelijkheid wordt dan gevierd. Ieder jaar mag er maar een bepaalde hoeveelheid van de croissants gemaakt worden. Er is een commissie die elk jaar croissants beoordeelt en certificaten uitdeelt aan ongeveer 100 bakkers in en om Poznań. Soms zijn de bakkers in oktober door hun quotum heen en zijn de croissants dan lastiger te krijgen. Des te lekkerdere smaken ze weer in november, nadat de nieuwe certificaten zijn toegekend!  

Omdat de croissant en de bijbehorende legende hét symbool is van Poznań is er zelfs een museum aan gewijd. In het Poznań Croissant Museum leer je alles over de geschiedenis van de croissant en de stad zelf. 

Let’s go tripprs!

Wist je trouwens dat Poznań maar 1 uur en 40 minuten vliegen is? Het is ook een van de nieuwste bestemmingen van KLM! Wij kunnen niet wachten om onze eerste verrassingsreizen te plannen naar deze bruisende stad. Ben jij de eerste Trippr die Poznań gaat bezoeken?

hier.
nu.
startpunt.

Op weg naar
bestemming
onbekend.